Serigala


 

Deel
 

 Wolven Ontwikkeling

Ga naar beneden 
Kai
Administrator

Kai


Wolven Ontwikkeling  Empty
BerichtOnderwerp: Wolven Ontwikkeling    Wolven Ontwikkeling  Emptyzo feb 19, 2017 7:08 pm

Hallo lieve mensen,

Hier kun je informatie vinden omtrent de ontwikkeling van wolven. Om het forum zo realistisch mogelijk te houden proberen we ons hier zoveel mogelijk aan te houden!

Geboorte tot ogen open (2 weken)

Pups worden geboren met de ogen dicht (dus blind), kleine, hangende oortjes en grotendeels doof. Reukzin is ook nog niet goed ontwikkeld. Smaak en tast zijn echter zeer goed. De vacht van pups is donker in het begin en ze zijn niet instaat om hun eigen lichaamstemperatuur te reguleren. Kunnen alleen een beetje kruipen, voornamelijk met de voorpoten en hebben wel enig gevoel voor balans. Drinken 4 tot 5 keer daags bij de moeder, van 3 tot 5 minuten lang iedere keer. Piepen alleen.

Ogen open tot 7 weken

Ogen gaan open rond de 2 weken leeftijd. Ogen zijn zacht blauw en ze zien nog vrijwel niets. Ze kunnen vormen niet zien tot ze een paar weken ouder zijn. Met 15 dagen beginnen de melktanden door te komen (allen hoektanden) en kunnen ze kleine stukjes opgebraakt voedsel eten. De hoeveelheid geluiden die ze maken word gevarieerder en beginnen de eerste pogingen te doen tot huilen (erg hoog en kort).

7 weken tot 11 weken

Komen voor het eerst het hol uit en zullen onder toezicht bij de ingang spelen. De oren gaan rechter op staan op 27 dagen en het gehoor word snel steeds beter. Met 31 dagen staan de oren helemaal overeind, hoewel de toppen nog gebogen zijn. De rest van de melktanden zetten ook door.
Met 4 weken beginnen volwassen haren rond de ogen en de neus te groeien en zijn de poten en hoofd in verhouding erg groot. Rond deze tijd gaat de moeder van tijd tot tijd weg om te jagen. Huilen word sterker en pups beginnen dominantie en onderdanigheid te oefenen/tonen onderling. Met 5 weken kunnen ze volwassen wolven tot een paar km van het hol vandaan volgen.

8 tot 16 weken

De pups verlaten eindelijk het hol en gaan naar een zogenaamde 'rendezvous site' waar ze voor een tijd blijven. Ze zogen niet langer en stappen volledig over op voedsel wat naar hen wordt gebracht door volwassenen. Pups krijgen een dubbele vacht: de lange boven haren ('guard hairs') beginnen te ontwikkelen en de ogen veranderen langzaam van blauw naar geel of bruin over een periode van een aantal weken. Met 12 weken gaan ze met volwassen wolven mee op jacht (jagen nog niet mee).

14 tot 27 weken

Pups groeien heel snel en zijn tussen de 4 en 6 maanden bijna niet meer te onderscheiden van volwassen wolven qua uiterlijk (zijn echter nog net iets kleiner). Melktanden worden langzamerhand vervangen en ze rennen nu wel mee tijdens de jacht (zullen enkel nog erg klunzig zijn tijdens het doden en vaak nemen volwassenen dit over).

27 tot 52 weken

Groeien vertraagt, teven groeien nog iets langzamer dan reuen. Ze gaan nu overal mee naartoe met de roedel en beginnen actief te jagen en kleine prooi te doden. Met 1 jaar groeien ze niet meer en beginnen ze hun plaats binnen de roedel te zoeken.

1 tot 3 jaar

Hormonen beginnen te spelen en rond de 2 jaar worden ze geslachtsrijp. Reuen worden eerder geslachtsrijp dan teven. In deze periode kunnen wolven ervoor kiezen om de roedel te verlaten opzoek naar een partner om hun eigen roedel op te starten.

3 tot 6 jaar

Met 3 jaar zijn wolven volledig volwassen en op hun hoogte punt. Reuen worden vaak wat agressiever dan teven. Volwassen wolven zijn intelligent, vindingrijk en goed in het oplossen van problemen.  

6 tot 16 jaar

Wolven beginnen langzaam af te takelen en met de jaren gaat alles steeds moeizamer. Ze kunnen met allerlei gezondheidsproblemen komen te kampen. De meeste wolven in het wild sterven tussen de 6 en 7 jaar door ziektes, voedsel schaarste, bij gevechten met andere wolven, verwondingen of omdat ze worden afgeschoten door mensen (risico is, samen met de puppy tijd, in deze fase vergroot). Wolven in gevangenschap kunnen met geluk de 16 jaar halen.


Bronnen:
ukwct.org.uk
wolf.org/International Wolf Center

Met dank aan Manon!

_________________
Wolven Ontwikkeling  2ywwdpw
Terug naar boven Ga naar beneden
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Wolven Ondersoorten
» Wolven in Nederland

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Serigala :: Algemeen :: Informatie :: Handleidingen-
Ga naar: